15 февруари 2017 г.

Сладък венец с локум


Напоследък все солени питки у нас и беше време за някаква по-различна. Локумена питка скоро не съм правила, а в случаите, в които съм влагала от него в тесто е било или в кекс, или в локумки (малки маслени или големи с маено тесто).
Вчерашният празник повеляваше да има питка на масата, а аз реших да е сладка, че и с пълнеж при това. Две кутийки локум стояха отдавна в шкафа и чакаха ред, та това определи избора ми. Оформлението видях в руските блогове, много ми хареса и нарочих за проба при първа възможност. Тестото в общи линии е като на тази питка
но с малки промени в количествата на някои от съставките и ароматизирано с ванилия - много сполучливо, лесно за обработка и с копринена структура след изпичане.

Продукти
/за венец с диаметър 25-28 см., според големината на дупката в средата/


600 гр. бяло брашно Тип 500
1 ч.л. сол
5 с.л. захар
1 пликче ванилова захар
1 пликче суха мая (7 гр.)
400 мл. хладко пресно мляко
2 яйца
100 гр. кокосово масло (може и краве)
още малко брашно за доомесване

за пълнежа
150 -200 гр. локум с любим вкус (ползвах обикновен)

Приготвяне

Пресяваме брашното със солта и го прехвърляме в голяма купа.
Правим кладенче в средата му и там изсипваме маята.
Загряваме млякото до хладко и в него разтопяваме захарта и ванилията, а след като се разтопят го наливаме в кладенчето. Забъркваме кашица с малко от брашното и оставяме купата за десетина минути на топло, да се активира маята, докато сместа бухне.
След това добавяме яйцата и замесваме тестото като на порции добавяме и разтопеното кокосово масло.
Оставяме тестото на топло за час, или докато удвои обема си.
След това разделяме на 12 равни части, които преомесваме до гладки топки. Оставяме ги да починат 10 минути.
Всяка топка разточваме на кръг с диаметър 15 см. Правим им по четири разреза на кръст, от външния край навътре, но не до центъра – там оставяме кръг около 4 см., в който ще поставим плънката.
В средата слагаме по 1-2 локума, според едрината им, а около тях загъваме като розова пъпка, последователно и в една посока, четирите „листенца“ образувани след срязването на кръга. Внимаваме отгоре да остане отвор през който да излиза парата при печене от нагорещения локум.
Застиламе кръгла тава с хартия за печене, в средата ѝ поставяме добре намаслена, метална или огнеупорна чаша/купичка и около нея редим оформените розички.
Покриваме с кърпа и оставяме половин час да бухнат, след което ги намзваме с разбито яйце.
През това време сме включили фурната да се загрява на 200
°.
Печем венеца за около 25 минути, като след първите 10 минути намаляваме градусите на до 180°.
Изпеченият венец оставяме да се охлади почти напълно, след което поръсваме с пудра захар и сервираме.



6 коментара:

  1. Прекрасен венец!
    Много харесвам локум в разни печива и сладкиши, ще го направя , Ирме! Благодаря за рецептата!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ах, тези твои слънчеви снимки! Ухае ми на пролет и уют. Чудесен венец! Поздрави, Ирме!

    ОтговорИзтриване
  3. Много изкушаващ венец, Ирме, с невероятен ,,тен"! :)
    Поздравления и за прекрасните снимки!

    ОтговорИзтриване
  4. Разкошен венец, Ирме - като слънчице е,
    изглежда много фин, ароматен и локум обичаме...
    Поздравления за чудесната идея и красиво представяне!

    ОтговорИзтриване
  5. Ивана, Дани, Кате, Хриси, Дианка,
    благодаря ви, момичета! Радвам се, че ви е харесал венецът и да ви е сладко, ако решите да го приготвите!
    Поздрави с пожелание за усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване